Recepty
Sladké recepty:
Jahodovo-tvarohové poháre

Suroviny:
- 150 g (v konzerve) jahody
- 500 ml džús jahodový
- 1 bal. (Zlatý klas) prášok krémový
- 7 PL cukor kryštálový
- 500 g tvaroh jemný
porcie
minút
príprava
minút
tepelná úprava
Postup prípravy receptu:
Jahody aj so šťavou z konzervy si dáme do vyššieho hrnca spolu s troma PL cukru a džúsom
Rozmixujeme ( iba trošku ) s tyčovým mixérom, aby nám ostali plávať malinké kúsky jahôd. Necháme zovrieť
Po zovretí stíšíme plameň ma minimum a pomaličky za stáleho miešania pridávame zlatý klas, kým nezhustne
Necháme trošku vychladnúť, sem tam premiešame aby sa na vrchu neurobila kožka. V miske si rozmiešame tvaroh so štyroma PL cukru
Na spodok pohára dáme jahodovú zmes, odložíme do mrazničky na 10 minút.
Po 10tich minútach poháre vytiahneme z mrazničky a dáme na jahodovú vrstvu tvarohovú a opäť pôjdu poháre do mrazničky na 10 minút.
Posledná vrstva bude opäť jahodová. Naplnené poháre necháme odstáť v chladničke aspoň na 1-2 hodiny. Dobrú chuť :)

Bounty bonbóny
Suroviny:
- 50 - 70 g piškóty detské
- 80 g maslo
- 2 dcl mlieko
- 120 g kokos
- podľa chuti (alebo javorový sirup) med
- 2 ks poleva čokoládová
minút
príprava
Postup prípravy receptu:
Piškóty pomelieme alebo rozdrvíme na jemno. V hrnci povaríme maslo s mliekom kým sa maslo celkom neroztopí. Zahustíme piškótami a kokosom, dobre vymiešame metličkou. Ak sa vám zdá cesto moc riedke, zahustíte piškótou. Nakoniec dochutíme zmes medom alebo golden syrupom, podľa toho ako sladké máte radi. Hotovú zmes vylejeme na menší plech alebo hlbšiu tácku. Takto necháme vychladnúť a na pár hodím dáme do chladničky.
Keď je zmes v tenšej vrstve, rýchlejšie dostaneme požadovanú konzistenciu vhodnú na tvarovanie guliek (bude pôsobiť akoby stvrdla až obschla). Vytvarujeme guľky buď rukami alebo krásne to ide dvoma lyžičkami. Poukladáme na papier na pečenie a dáme do mrazničky, kým si pripravíme čokoládovú polevu. Buď použijete hotovú čokoládovú polevu v sáčku alebo 2 tabuľky horkej/mliečnej čokolády.


Banánová strieška
Suroviny na 8 porcií:
- 1 balíček BeBe keksy svetlé
- 1 balíček BeBe keksy tmavé
- 2 PL maslo
1 ks vanilkový puding
2 ks banán
čokoláda na polevu
Čas prípravy : 30 min.
Postup receptu:
![]()
Slané recepty :
Jednoduchá pizza
SUROVINY :
40 dk hladkej múky
1 kávová lyžička soli
2 polievkové lyžice oleja
5 g sušené droždie
2 dl teplej vody
1 kávová lyžička cukru
Na povrch pasírované paradajky, šunka, kukurica, šanpinóny, syr. Samozrejme že každý podľa svojej chuti.
POSTUP :
1.Do múky pridáme droždie zamiešam. Potom cukor, soľ, olej a vodu .
2.Zamiesime cesto. Necháme 15 minút postáť na teplom mieste.
3.Dáme na vymastený plech, potrieme olejom.
4.Roztrieme pasírované paradajky.
5.Poukladáme šunku, kukuricu, šanpinóny.
6.Postriekame kečupom.
7.Nakoniec pridáme nastrúhaný syr.
8.A šup do rúry . Pečieme na 180 C .
Dobrú chuť. :)

Nivové kolieska

Ingrediencie:
cesto: |
|
| 600 g | polohrubá múka |
| 2 dl | mlieko |
| 1 lyžička | cukor múčka |
| 250 g | Hera |
| 1 balíček | prášok do pečiva |
| 1 lyžička | soľ |
náplň: |
|
| 200 g | niva |
| 375 g | maslo |
| 200 g | eidam |
Postup prípravy receptu:
Z múky, hery, cukru, soli, mlieka a prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré upravíme do tvaru valčeka a rozdelíme asi na 5 dielov. Syry nastrúhame na jemnom strúhadle a spojíme s maslom. Jednotlivé dieliky vyvaľkáme na oválnu placku (ako na polievkové rezance). Na každú placku nanesieme vrstvu syrovej plnky a potom smotáme do valčeka, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie alebo do alobalu. Hotové valčeky necháme, najlepšie cez noc, stuhnúť v chladničke. Stuhnuté cesto s náplňou krájame na kolieska maximálne 0,5 cm silná, ktorá poukladáme na papier na pečenie. Nivová kolieska môžeme ozdobiť kúskom olúpané mandle a upečieme v rozohriatej rúre do zlatistej farby.

Šunkovo-syrové muffiny

Suroviny:
- 2 hrnčekov múka hladká
- 1 PL prášok do pečiva
- štipka soľ
- korenie čierne
- 2 ks vajcia celé
- 1 hrnček mlieko
- 100 g šunka nakrájaná na jemno
- 1,5 hrnčeka syr nastrúhaný
- 6 PL olej slnečnicový
- olivy
Postup prípravy receptu:
Mlieko a vajcia si pred pečením vyberieme z chladničky a necháme ohriať na izbovú teplotu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. V jednej miske si zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ, korenie a potom vmiešame šunku a necelý hrnček syra. V druhej miske vyšľaháme vajcia, olej a mlieko. Obsah oboch misiek spojíme a vymiešame, cesto máme hotové.
Najlepšie je piecť tieto muffiny v silikónových formách, tie netreba vytrieť olejom, muffiny sa na ne nelepia. Cesto si nalejeme do jamiek a posypeme zvyšným syrom. Na vrch môžte pridať olivu. Pečieme cca 17-20 minút kým nie sú muffiny nadýchané, zlatisté a na dotyk pevné. Po upečení ich nechajte aspoň 5 minút chladnúť vo forme. Môžte podávať teplé i vychladené, najlepšie so zeleninkou. Pre zdravšiu verziu kľudne použite špaldovú múku.

Nápoje
Mojito bez alkoholu

Použité suroviny receptu Mojito bez alkoholu:
Potrebujeme:
Namiesto rumu môžeme použiť hruškový džús, alebo Sprite, 0,2 dl limetovej šťavy, 10 lístkov mäty, sóda, limetka, lyžička cukru.
Postup:
Do pohára vložíme cukor, mätové listy, limetovú šťavu a roztlačíme. Prilejeme hruškový džús alebo Sprite nasypeme na štvrtiny pokrájanú limetku, drvený ľad a dolejeme sódou.

Banánovo-vanilkové mliečne smoothie
Starý známy koktail v zhustenej verzii.
Suroviny
- 3 ks banány zrelé
- 0,5 hrnček (alebo rastlinné) mlieko plnotučné
- 0,25 čl (mletý) struk vanilkový
- 1/4 ks (šťava z neho) citrón
Postup prípravy receptu
Do vysokej, úzkej nádoby dáme mlieko, na menšie kúsky pokrájané banány a citrónovú šťavu.
Nádstavcom na pyré rozmixujeme jej obsah, začneme radšej na nižšej rýchlosti a postupne pridávame, čím jemnejšia je zmes. Pridáme vanilku a premiešame. Na chvíľu dáme chladiť, alebo pridáme kocky ľadu.

Rýchly a chutný kokteil

Suroviny
- 3 dcl kompót čučoriedkový
- podľa potreby (alebo minerálka) voda
- kocky ľad
- 2 porcie
- čas-5 minút
Postup prípravy receptu
1Čučoriedkový kompót si dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme úplne do hladka. Prilejeme podľa potreby vodu alebo minerálku a doplníme kocky ľadu (v letnom období). Nalejeme si koľko chceme a môžeme si vychutnávať chuť skvelého domáceho džúsu :) ak ste použili domáci kompót. Myslím si, že možno takto pripraviť džús aj z iného kompótu, stačí len vyskúšať. Dobrú chuť!

